Španělský ptáček

Ptáčci bez zahuštěné omáčky a bez cibule.
Porce na 4 ptáčky.

Suroviny

  • 600 g hovězí maso na plátky, např. hovězí zadní
  • 1 vejce
  • 2 párky
  • 2 nakládané okurky
  • 2 pálivé papričky
  • slanina nebo špek
  • vývar
  • sůl
  • pepř

Postup

  1. Nejdřív připravíme suroviny dovnitř ptáčka:
    Vejce uvaříme natvrdo a rozčtvrtíme
    Párky, nakládané okurky a papričky nařežeme na menší kousky, aby šly zabalit
    Slaninu nebo špek nařežeme na plátky, do každého ptáčka přijdou jeden nebo dva plátky
  2. Maso očistíme a nakrájíme na plátky a přes fólii nebo sáček naklepeme směrem od středu ke krajům
  3. Nachystáme si nit nebo provázek na svázání nebo jehlu či párátko na propíchnutí tak, aby je bylo možné brát špinavýma rukama od masa
  4. Plátek osolíme a opepříme a na kraj naskládáme část vejce, párku, okurky, papričky a slaniny či špeku
  5. Plátek rolujeme směrem k prázdnému kraji a boční kraje postupně skládáme dovnitř
  6. Srolovaný plátek pevně svážeme nebo propíchneme
  7. V kastrolu ptáčky ze všech stran osmahneme, klidně na zbytku slaniny nebo špeku
  8. Až jsou ptáčci osmahnutí, tak přilijeme vývar a dusíme, aby bylo maso měkké (2 až 3 hodiny)
  9. Podáváme s rýží nebo knedlíkem
Publikováno
V rubrikách Recepty