Boršč

Polévka z červené řepy a červeného zelí.
Recept je napočítán na 8 porcí a vyšel na 13 sklenic.

Suroviny

  • 1 kg masa na vývar, klidně různé kombinace, nebo jen jeden druh. Např.:
    • 300 g hovězí kližka
    • 400 g hovězí přední s kostí
    • 300 g vepřové plece
  • 10 kuliček nového koření
  • 20 kuliček pepře
  • 10 bobkových listů
  • 2 stroužky česneku
  • 100 g špeku
  • 2 cibule
  • 2 větší mrkve
  • 1 celer
  • 2 petržele
  • 400 g krájených rajčat (v konzervě)
  • 4 ks červené řepy (uvařené)
  • 1 kg červeného zelí (po vykrájení 500 – 700 g, jedna menší hlávka nebo 1/2 hlávky)
  • 2 brambory
  • 4 lžíce mleté papriky
  • 1 citron
  • kopr
  • zakysaná smetana
  • zelená paprika

Postup

  1. Nejdřív dáme vařit vývar.
    Do velkého (asi 10l) hrnce dáme 5 l vody, očištěné maso a koření (nové koření, pepř a bobkový list) a česnek a vaříme asi 2 hodiny (dle masa)
  2. Oloupeme kořenovou zeleninu (mrkev, celer, petržel a červenou řepu) a nakrájíme na kostičky nebo na nudličky
    Pokud nemáme už uvařenou řepu, tak ji dáme vařit; můžeme použít trochu vývaru, který se právě vaří
  3. Cibuli nakrájíme na malé kousky
  4. Špek nakrájíme na kostičky, v hluboké pánvi nebo v hrnci je necháme vysmahnout
  5. Na vysmahnutém špeku orestujeme cibuli
  6. K cibuli přidáme nakrájenou kořenovou zeleninu a krájená rajčata, orestujeme a podusíme, až změkne
  7. Až je zelenina měkká a bez zbytečné vody, tak přidáme mletou papriku a rychle orestujeme
  8. Zelí nakrouháme a zkrátíme na přiměřeně dlouhé nudličky
  9. Bramboru nakrájíme na kostičky
  10. Až bude vývar hotový, tak z něj vyndáme maso a koření a pokud je potřeba, tak jej i přecedíme
  11. Do vývaru dáme dáme zelí a brambory
  12. Přidáme orestovanou zeleninu
  13. Maso natrháme nebo nakrájíme na kousky a opět vrátíme do vývaru
  14. Chvíli povaříme (asi půl hodiny)
  15. Na závěr můžeme dochutit citronem, pepřem, cukrem nebo solí
  16. Podáváme se zakysanou smetanou (asi 1/4 balení na 1 porci) a koprem

Publikováno
V rubrikách Recepty