Polévka z červené řepy a červeného zelí.
Recept je napočítán na 8 porcí a vyšel na 13 sklenic.
Suroviny
- 1 kg masa na vývar, klidně různé kombinace, nebo jen jeden druh. Např.:
- 300 g hovězí kližka
- 400 g hovězí přední s kostí
- 300 g vepřové plece
- 10 kuliček nového koření
- 20 kuliček pepře
- 10 bobkových listů
- 2 stroužky česneku
- 100 g špeku
- 2 cibule
- 2 větší mrkve
- 1 celer
- 2 petržele
- 400 g krájených rajčat (v konzervě)
- 4 ks červené řepy (uvařené)
- 1 kg červeného zelí (po vykrájení 500 – 700 g, jedna menší hlávka nebo 1/2 hlávky)
- 2 brambory
- 4 lžíce mleté papriky
- 1 citron
- kopr
- zakysaná smetana
- zelená paprika
Postup
- Nejdřív dáme vařit vývar.
Do velkého (asi 10l) hrnce dáme 5 l vody, očištěné maso a koření (nové koření, pepř a bobkový list) a česnek a vaříme asi 2 hodiny (dle masa) - Oloupeme kořenovou zeleninu (mrkev, celer, petržel a červenou řepu) a nakrájíme na kostičky nebo na nudličky
Pokud nemáme už uvařenou řepu, tak ji dáme vařit; můžeme použít trochu vývaru, který se právě vaří - Cibuli nakrájíme na malé kousky
- Špek nakrájíme na kostičky, v hluboké pánvi nebo v hrnci je necháme vysmahnout
- Na vysmahnutém špeku orestujeme cibuli
- K cibuli přidáme nakrájenou kořenovou zeleninu a krájená rajčata, orestujeme a podusíme, až změkne
- Až je zelenina měkká a bez zbytečné vody, tak přidáme mletou papriku a rychle orestujeme
- Zelí nakrouháme a zkrátíme na přiměřeně dlouhé nudličky
- Bramboru nakrájíme na kostičky
- Až bude vývar hotový, tak z něj vyndáme maso a koření a pokud je potřeba, tak jej i přecedíme
- Do vývaru dáme dáme zelí a brambory
- Přidáme orestovanou zeleninu
- Maso natrháme nebo nakrájíme na kousky a opět vrátíme do vývaru
- Chvíli povaříme (asi půl hodiny)
- Na závěr můžeme dochutit citronem, pepřem, cukrem nebo solí
- Podáváme se zakysanou smetanou (asi 1/4 balení na 1 porci) a koprem