Ptáčci bez zahuštěné omáčky a bez cibule.
Porce na 4 ptáčky.
Suroviny
- 600 g hovězí maso na plátky, např. hovězí zadní
- 1 vejce
- 2 párky
- 2 nakládané okurky
- 2 pálivé papričky
- slanina nebo špek
- vývar
- sůl
- pepř
Postup
- Nejdřív připravíme suroviny dovnitř ptáčka:
Vejce uvaříme natvrdo a rozčtvrtíme
Párky, nakládané okurky a papričky nařežeme na menší kousky, aby šly zabalit
Slaninu nebo špek nařežeme na plátky, do každého ptáčka přijdou jeden nebo dva plátky - Maso očistíme a nakrájíme na plátky a přes fólii nebo sáček naklepeme směrem od středu ke krajům
- Nachystáme si nit nebo provázek na svázání nebo jehlu či párátko na propíchnutí tak, aby je bylo možné brát špinavýma rukama od masa
- Plátek osolíme a opepříme a na kraj naskládáme část vejce, párku, okurky, papričky a slaniny či špeku
- Plátek rolujeme směrem k prázdnému kraji a boční kraje postupně skládáme dovnitř
- Srolovaný plátek pevně svážeme nebo propíchneme
- V kastrolu ptáčky ze všech stran osmahneme, klidně na zbytku slaniny nebo špeku
- Až jsou ptáčci osmahnutí, tak přilijeme vývar a dusíme, aby bylo maso měkké (2 až 3 hodiny)
- Podáváme s rýží nebo knedlíkem