Zeleninové vindaloo

Pálivé indické bezmasé zeleninové vindaloo, co dům dal. Ze zeleniny lze použít, co je zrovna k dispozici – základem je batáta, mrkev a hrášek.
Porce asi pro 4 osoby.

Suroviny

  • 1 malá na kostičky nakrájená cibule ( lze i šalotka či jarní cibulka)
  • 6 nadrobno nakrájených stroužků česneku
  • 3 lžíce ghí
  • 3 střední mrkve (lze i mražené) nakrájené na kolečka
  • min. 100 g mražených zelených fazolových lusků
  • min. 100 g mraženého hrášku
  • 1 větší batáta
  • 1 zelená/červená/žlutá paprika
  • min. 100 g celeru (lze místo toho květák / brokolice / petržel / cuketa / lilek)
  • 250 g červené čočky
  • voda na podlití
  • min. 1 plechovka kokosového mléka
  • 1 konzerva krájených rajčat (protlak /passata)
  • 1 chilli paprička
  • kurkuma
  • zázvor mletý
  • indické kari
  • koriandr
  • skořice
  • římský kmín
  • kmínový olej
  • hořčičné semínko mleté
  • mletá sladká paprika
  • bílý pepř
  • sůl
  • na dochucení worcester a sójová omáčka

Postup

  1. Na ghí zesklovatím cibulku, česnek a chilli papričku nakrájenou na kolečka.
  2. Připojím na kostky nakrájené mražené kousky zeleniny (zde hrášek, fazolky, mrkev). V mezičase promíchávám, aby se nepřipálilo.
  3. Přidám na kostky nakrájený zbytek zeleniny – batátu, celer, papriku.
  4. Přisypu vypláchnutou červenou čočku (slouží také k zahuštění).
  5. Podliju vodou, aby byla zelenina ponořená, přidám kokosové mléko a všechno koření.
  6. Přivedu k varu a pod pokličkou vařím cca 40 min.
  7. Poté přidám rajčatový protlak a dochutím worcesterem a sójovkou.
  8. Částečně rozmixuji ručním mixérem tak, aby některé kousky zeleniny zůstaly celé. Podáváme ideálně s džíra rýží.

Inspirováno na vlogu hanneton monde.

Publikováno
V rubrikách Recepty