Naše oblíbená jednoduchá musaka s lilkem a bez brambor.
Suroviny
- 500 g mletého masa – ideálně jehněčí, ale pečeme i s vepřovým nebo mixem vepřového a hovězího
- 1 stroužek česnek
- 1 cibule
- 1 mrkev (lepší je trochu více, než méně)
- 1 cuketa (lepší je trochu více, než méně)
- 1 plechovka sekaných rajčat (případně rajský protlak)
- 2 velká rajčata
- 1 lilek (pokud jej bude více, tak nebude potřeba další příloha kvůli mastnějšímu masu)
- 1 velký bílý jogurt
- 2 vejce
- 200 g sýr (čedar, mozzarella…)
- olivový olej
Postup
Tento počet surovin je na náš skleněný pekáček.
- Najemno nakrájíme česnek a cibuli a osmahneme spolu s mletým masem.
- Nahrubo nastrouháme mrkev a cuketu, smícháme s rajčaty z plechovky, přidáme k mletému masu a vyvaříme všechnu tekutinu (může trvat i půl hodiny).
- Masovou směs poté dáme do pekáčku a necháme stranou.
- Lilek a rajčata nakrájíme na plátky a zbavíme vody. Rajčata osmahneme na pánvičce, na lilek můžeme použít dva postupy:
- Lilek nakrájíme na tenčí plátky, které postupně solíme a osmahneme na olivovém oleji, dokud plátky nezměknou. Při tomto postupu je potřeba více tuku.
- Lilek nakrájíme asi na centimetrové plátky, osolíme, dáme na plech(y) a pečeme asi 20 minut na 180 °C
- Plátky lilku a rajčat klademe na masovou směs.
- Dáme rozehřívat troubu na 200 °C.
- Ušleháme vejce s jogurtem a polijeme musaku.
- Dáme péct na 20 minut.
- Na závěr posypeme nastrouhaným sýrem a dáme dopéct na 10-15 minut.
- Můžeme podávat s trochou (celozrnných) těstovin, případně se salátem.