Vaječný likér

Vaječňák který se nám povedl na Vánoce 2020.
Nedávali jsme do něj žádné z dalších případných ingrediencí.

Suroviny

  • 250 ml Smetana (případně může být i víc)
  • 250 g zahuštěného neslazeného mléka (asi 8% nebo 9%)
  • 250 ml rumu
  • 3 vanilkové cukry (dohromady 60 g)
  • 6 žloutků
  • případné ingredience dle chuti (vanilka, muškátový oříšek, skořice, …)

Postup

  1. Vyšlehat vanilkové cukry se žloutky
  2. Smetanu s mlékem smíchat a zahřát, ale nevařit (těsně před varem odstavit)
  3. Smíchat žloutky a mléka, a povařit, než zhoustnou. Ale pozor, aby nezcuckovatěly
  4. Odstavit (pokud zcuckovatěly, je možné rozmixovat tyčovým mixérem)
  5. Přimíchat rum
  6. Plnit do lahví (klidně přes cedník, aby tam nebyly cucky – ty dle potřeby a uvážení propasírovat)

Inspirováno na -odkaz.

Publikováno
V rubrikách Recepty