Panýr (PANEER)

Výroba jednoduchého sýru.
Z 1 l plnotučného mléka získáme asi 150 g sýru.

Suroviny

  • 1 l Plnotučného mléka (můžeme přidat smetanu nebo jogurt, pro více sýru:)
  • Citronová šťáva nebo ocet

Postup

  1. Za stálého máchání přivedeme mléko k varu
  2. Přidáme cca 3 lžíce citronové šťávy (nebo octu)
  3. Udržujeme teplotu popř. přidáváme citronovou šťávu, dokud se sýr nesrazí a nezůstane téměř čirá syrovátka
  4. Do cedníku dáme utěrku (nebo plátno) a scedíme přes něj sýr, syrovátku můžeme nechat na pozdější využití nebo na pití
  5. Sýr propláchneme a vylisujeme, můžeme lisovat i několik hodin (čím více se podaří vylisovat, tím lépe bude poté držet tvar)
  6. Před lisováním můžeme ochutit (různé směsi koření, chilli, sůl, římský kmín…)

Inspirováno na -odkaz.

Publikováno
V rubrikách Recepty