Výroba jednoduchého sýru.
Z 1 l plnotučného mléka získáme asi 150 g sýru.
Suroviny
- 1 l Plnotučného mléka (můžeme přidat smetanu nebo jogurt, pro více sýru:)
- Citronová šťáva nebo ocet
Postup
- Za stálého máchání přivedeme mléko k varu
- Přidáme cca 3 lžíce citronové šťávy (nebo octu)
- Udržujeme teplotu popř. přidáváme citronovou šťávu, dokud se sýr nesrazí a nezůstane téměř čirá syrovátka
- Do cedníku dáme utěrku (nebo plátno) a scedíme přes něj sýr, syrovátku můžeme nechat na pozdější využití nebo na pití
- Sýr propláchneme a vylisujeme, můžeme lisovat i několik hodin (čím více se podaří vylisovat, tím lépe bude poté držet tvar)
- Před lisováním můžeme ochutit (různé směsi koření, chilli, sůl, římský kmín…)