Sekaná

Sekaná z Našeho masa.
Použili jsme kvalitní mleté maso a vyplatilo se.

Recept je na velké množství masa, tak nezapomenou upravit množství i jiných surovin.

Suroviny

  • 1600 g mleté maso – dobré maso, mix hovězího a vepřového (měli jsme hovězí z Naše maso a vepřové z mangalice v poměru asi 3:2; v původním receptu je poměr hovězího k vepřovému 1:3)
  • 150 ml mléka
  • 100 g rohlíku nebo housky – nakrájené na malé kostičky
  • 1 cibule – nakrájená najemno
  • 2 stroužky česneku – drcené
  • 2 vejce – prošlehaná
  • koření
    • sůl – 1 lopatku
    • mletý pepř – jen špetku
    • drcený kmín – více špetek
    • majoránka – trochu více

Postup

  1. Troubu předehřejeme na 180 °C
  2. Mléko nalijeme do misky a namočíme v něm kostičky pečiva
  3. Mleté maso promícháme se všemi surovinami kromě housky a propracujte, dokud se nebude směs lepit na prsty
  4. Přidáme pečivo a ještě jednou pořádně promícháme
  5. Vytvarujeme dva válečky, se kterými ještě několikrát hoďte o prkýnko, aby se ze směsi dostal vzduch – toto asi není nezbytně nutné
  6. Navlhčenými dlaněmi uhladíme do podlouhlých šišek; můžeme je poté nechat v lednici alespoň minimálně půl dne odpočinout, aby se sekaná zatáhla a držela pohromadě
  7. Dáme šišky do pekáčku, lehce podlijeme vodou a pečeme 30 minut na 180°C a poté dalších 30 minut na 150°C; případně můžeme dát šišky na pečící papír a nepodlívat, sekaná sama pustí šťávu
Publikováno
V rubrikách Recepty