Vývar

Prostě masový vývar…

Aby byl dostatečně silný, tak je potřeba dostatek masa, kostí apod. Klidně 1 kg na 2 l vody.
Používáme i více druhů masa. Nejčastěji hovězí a vepřové, dobrý je ale i čistě slepičí vývar.

Suroviny

  • maso, odřezky, kosti – hlavně dostatečné množství
  • zelenina
    • mrkev
    • petržel
    • celer – na kousky
    • cibule – i se slupkou – oloupat jen to co odpadává
    • česnek
  • zelené koření
    • celer
    • petržel
    • medvědí česnek
  • koření
    • celý pepř
    • nové koření
    • sůl

Postup

  1. Všechny suroviny opláchneme a případně očistíme
  2. Dáme vše do hrnce, zalijeme vodou a vaříme; případně necháme zeleninu, kterou budeme servírovat, mimo a přidáme ji až ke konci
  3. Jemně vaříme dle druhu masa; hovězí 3 hodiny, vepřové 2 hodiny drůbež i méně
  4. Vyjmeme zeleninu, obereme maso a dáme zvlášť do sklenic, vyhodíme nepotřebné koření a vývar přecedíme
Publikováno
V rubrikách Recepty