Prostě masový vývar…
Aby byl dostatečně silný, tak je potřeba dostatek masa, kostí apod. Klidně 1 kg na 2 l vody.
Používáme i více druhů masa. Nejčastěji hovězí a vepřové, dobrý je ale i čistě slepičí vývar.
Suroviny
- maso, odřezky, kosti – hlavně dostatečné množství
- zelenina
- mrkev
- petržel
- celer – na kousky
- cibule – i se slupkou – oloupat jen to co odpadává
- česnek
- zelené koření
- celer
- petržel
- medvědí česnek
- koření
- celý pepř
- nové koření
- sůl
Postup
- Všechny suroviny opláchneme a případně očistíme
- Dáme vše do hrnce, zalijeme vodou a vaříme; případně necháme zeleninu, kterou budeme servírovat, mimo a přidáme ji až ke konci
- Jemně vaříme dle druhu masa; hovězí 3 hodiny, vepřové 2 hodiny drůbež i méně
- Vyjmeme zeleninu, obereme maso a dáme zvlášť do sklenic, vyhodíme nepotřebné koření a vývar přecedíme