Oblíbené bezmasé jídlo ze zeleniny.
Suroviny (na 4 porce)
- 500 g rajčat
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- 5 snítek tymiánu
- 2 červené papriky
- 2 zelené papriky
- 1 menší cuketa
- 1 střední lilek
- olivový olej
- čerstvě mletý pepř
- sůl
Postup
- V horní části rajčat nařízneme slupku ostrým nožem do malého křížku. Ponoříme je na 30 vteřin do vroucí vody a poté na 1 minutu do ledové vody. Rajčata oloupeme a dužninu nakrájíme na kostky o hraně asi 1 cm.
- Cibuli a česnek nakrájíme najemno.
Lístky tymiánu sdrhneme z větviček a nahrubo je překrájíme.
Papriky rozřízneme, zbavíme jádřinců a dužninu nakrájíme na nudličky dlouhé 4 cm a široké 0,5 cm.
Z cukety a lilku seřízneme ze všech stran slupku s 1 cm dužniny a nakrájíme ji na stejně velké hranolky jako papriku.
Středovou měkkou část lilku a cukety se semínky vyhodíme. - V kastrolu na středním ohni rozpálíme trochu olivového oleje, přidáme cibuli a necháme ji zesklovatět.
(Zároveň můžeme přejít na krok 6 a osmahnout cuketu a lilek na pánvičce.) - Přidáme papriky, přiklopíme pokličkou, snížíme stupeň a necháme dusit 5 minut. Přidáme rajčata, promícháme, znovu přiklopíme pokličkou a dusíme dalších 5 minut. Přidáme česnek a tymián, promícháme, přiklopíme poklicí a dusíme dalších 5 minut.
- Odklopíme poklici, zvýšíme teplotu a odvaříme veškerou tekutinu z kastrolu pryč. Stáhneme z ohně.
- V pánvi na vyšším ohni rozehřejeme olivový olej a za občasného míchání na něm opečeme cuketu 5 minut dozlatova. Dáme ji do cedníku a necháme okapat.
(Pokud vaříme paralelně, tak kontrolovat kroky 3-5.) - Do pánve přidáme zase trochu olivového oleje a za občasného míchání na něm 5 minut opečeme dozlatova lilek. Dáme ho do cedníku a necháme okapat.
Lilek a cuketu přidáme do kastrolu k zelenině, osolíme, opepříme a promícháme. Podáváme teplé.
Inspirováno na https://www.rohlik.cz/chef/205-ratatouille.