Ratatouille

Oblíbené bezmasé jídlo ze zeleniny.

Suroviny (na 4 porce)

  • 500 g rajčat
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 5 snítek tymiánu
  • 2 červené papriky
  • 2 zelené papriky
  • 1 menší cuketa
  • 1 střední lilek
  • olivový olej
  • čerstvě mletý pepř
  • sůl

Postup

  1. V horní části rajčat nařízneme slupku ostrým nožem do malého křížku. Ponoříme je na 30 vteřin do vroucí vody a poté na 1 minutu do ledové vody. Rajčata oloupeme a dužninu nakrájíme na kostky o hraně asi 1 cm.
  2. Cibuli a česnek nakrájíme najemno.
    Lístky tymiánu sdrhneme z větviček a nahrubo je překrájíme.
    Papriky rozřízneme, zbavíme jádřinců a dužninu nakrájíme na nudličky dlouhé 4 cm a široké 0,5 cm.
    Z cukety a lilku seřízneme ze všech stran slupku s 1 cm dužniny a nakrájíme ji na stejně velké hranolky jako papriku.
    Středovou měkkou část lilku a cukety se semínky vyhodíme.
  3. V kastrolu na středním ohni rozpálíme trochu olivového oleje, přidáme cibuli a necháme ji zesklovatět.
    (Zároveň můžeme přejít na krok 6 a osmahnout cuketu a lilek na pánvičce.)
  4. Přidáme papriky, přiklopíme pokličkou, snížíme stupeň a necháme dusit 5 minut. Přidáme rajčata, promícháme, znovu přiklopíme pokličkou a dusíme dalších 5 minut. Přidáme česnek a tymián, promícháme, přiklopíme poklicí a dusíme dalších 5 minut.
  5. Odklopíme poklici, zvýšíme teplotu a odvaříme veškerou tekutinu z kastrolu pryč. Stáhneme z ohně.
  6. V pánvi na vyšším ohni rozehřejeme olivový olej a za občasného míchání na něm opečeme cuketu 5 minut dozlatova. Dáme ji do cedníku a necháme okapat.
    (Pokud vaříme paralelně, tak kontrolovat kroky 3-5.)
  7. Do pánve přidáme zase trochu olivového oleje a za občasného míchání na něm 5 minut opečeme dozlatova lilek. Dáme ho do cedníku a necháme okapat.
    Lilek a cuketu přidáme do kastrolu k zelenině, osolíme, opepříme a promícháme. Podáváme teplé.

Inspirováno na https://www.rohlik.cz/chef/205-ratatouille.

Publikováno
V rubrikách Recepty