Hodně čokoládová bábovka.
Měli bychom zkusit třeba jen z poloviny čokoládovou a z druhé poloviny vanilkovou.
Suroviny
- 200 g hořké čokolády
- 150 g másla
- 8 vajec
- 165 g hladké mouky (asi může být i více – vyzkoušet)
- 120 g cukru (možná trochu víc, aby se vyrovnal rum – vyzkoušet)
- 1 sáček vanilkového cukru
- 4 lžíce rumu
- 10 g kypřícího prášku (kypřící prášek můžeme rovnou smíchat s moukou)
Postup
- Z bílků a menší části cukru vyšleháme tuhý sníh. Bílky na sníh by měly mít ideálně pokojovou teplotu.
- Čokoládu s máslem a cukrem rozehřejeme a rozmícháme metličkou.
- K teplé, ale ne horké, čokoládové směsi přimícháme žloutky a část hladké mouky s kypřícím práškem a promícháme vše do hustého těsta.
- Tuhou čokoládovou směs přidáme do sněhu a promícháme stěrkou.
- Přisypeme zbytek mouky a opatrně vymícháme.
- Formu na bábovku vymažeme a vysypeme hladkou moukou.
- Nalijeme těsto do vymazané a hladkou moukou vysypané formy
- Pečeme na 150 °C v předem vyhřáté troubě asi 1,5 hodiny.
- (Bábovku vyklopíme ještě horkou a zhruba po půl hodině, když trochu vychladne, ji pocukrujeme a můžeme servírovat.)
Inspirováno na https://www.idnes.cz/hobby/domov/sefem-za-par-minut-pohlreich-fabesova-prima-kure-babovka.A201029_120216_hobby-domov_bma.