Kung Pao (po našem:)

Vlastní jednoduchá verze oblíbeného asijského receptu.

Suroviny (na 3 až 4 porce)

  • 600 g masa (krůtí, kuřecí, popř. jiné dle chuti)
  • 3 (barevné) papriky
  • asi 6 listů z čínského zelí
  • 2 střední mrkve
  • asi 1/3 pórku
  • 4 menší cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 4 lžíce arašídů (nesolené, s arašídy se nemusí šetřit)
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 2 vejce (popř. jen 2 bílky, pokud máme využití pro žloutky)
  • chilli
  • 6 lžic sójové omáčky
  • 3 lžíce ocet (pokud je rýžový ocet)
  • 2 lžíce bílého vína (popř. rýžového vína, ale není nutné žádné)
  • rýže

Postup

  1. Maso nakrájíme na kostky
  2. Smícháme asi 3 lžíce mouky s vejci (nebo bílky) a chilli na těstíčko
  3. Promícháme kostky masa s těstíčkem a necháme naležet, než nachystáme zbytek surovin
  4. Papriky a čínské zelí nakrájíme na kousky (ty můžeme dát rovnou na pánev, protože jim trvá nejdéle, než jsou připraveny)
  5. Mrkev nakrájíme na menší kousky
  6. Pórek nakrájíme na půl-kolečka
  7. Menší cibule můžeme nakrájet jen na čtvrtky a jednotlivé vrstvy oddělit
  8. Česnek nastrouháme nebo nakrájíme na drobné kousky
  9. Když máme suroviny nachystané, tak ve vysoké pánvi osmahneme maso v těstíčku
  10. Zároveň při smažení masa dáme vařit rýži
  11. Až je maso osmahnuté, tak přidáme všechnu zeleninu, cibuli, česnek a arašídy a čekáme až se trochu osmahne a podusí
  12. Z asi 3 lžíce octa, trochy vína, 6 lžic sójové omáčky a trochy chilli uděláme zálivku
  13. Až je vše v pánvi dostatečně osmahnuté a podušené, tak zalijeme zálivkou a případně dochucujeme

Publikováno
V rubrikách Recepty