Domácí husky na domácí burgery.
Stačí na 6 housek. Dobré je péct je trochu dopředu, aby stihnuly vychladnout, před rozřezáním.
Suroviny
housky
- 400 g hladké mouky (1/3 může být jiného druhu, jako žitná špaldová, celozrnná, …)
- 240 ml mléka (případně 1/2 vody)
- 1 vejce
- 2 lžíce oleje (nebo rozpuštěného sádla nebo másla)
- droždí
- špetka soli
Na pomazání nebo ozdobení (není nutné)
- rozšlehané vejce / rozpuštěné máslo / voda na pomazání
- sezam / mák / jiná semínka na posypání
Postup 2 – s robotem a jen jednou mísou
- Pokud máme čerstvé droždí, tak v míse k robotu založit kvásek s trochou mléka
- V míse od robotu smíchat kvásek nebo sušené droždí, mléko (vodu), olej (máslo, sádlo), vejce a sůl
- Přidat část mouky a nechat hníst
- Postupně přidávat zbytek mouky a uhníst, až bude těsto hladké a nebude lepit (asi 10 minut)
- Nechat nakynout na dvojnásobný objem (asi hodinu)
- Na válu nebo umyté lince rozdělit na 6 stejných dílu a vytvarovat housky. Aby měly pěkný rovný hladký vršek, tak se mi osvědčilo, že těsto jakoby „zabalím“ do kuličky, tj. trochu jen v rukou natáhnu do stran a okraje složím doprostřed k sobě – ty budou spodní strana. Vršek je pak pěkně hladký
- Housky dát na plech vyložený pečícím papírem a nechat chvíli kynout (asi 30 minut)
- Předehřát troubu na 180 °C
- Po dokynutí můžeme potřít vodou nebo máslem, aby měly matný povrch, nebo vejcem, aby byly lesklé. Případně i posypat semínky
- Péct asi 15-20 minut. Posledních pár minut můžeme zapnout horký vzduch, aby se housky trochu zabarvily
Postup 1
- Pokud máme čerstvé droždí, tak založit kvásek s trochou mléka
- Smíchat sypké suroviny (400 g mouky, špetka soli a popř. sušené droždí)
- K sypkým surovinám přimíchat mléko (vodu), olej (máslo, sádlo), vejce, sůl a kvásek, pokud máme
- Uhníst, až bude těsto hladké a nebude lepit (asi 10 minut)
- Nechat nakynout na dvojnásobný objem (asi hodinu)
- Na válu nebo umyté lince rozdělit na 6 stejných dílu a vytvarovat housky. Aby měly pěkný rovný hladký vršek, tak se mi osvědčilo, že těsto jakoby „zabalím“ do kuličky, tj. trochu jen v rukou natáhnu do stran a okraje složím doprostřed k sobě – ty budou spodní strana. Vršek je pak pěkně hladký
- Housky dát na plech vyložený pečícím papírem a nechat chvíli kynout (asi 30 minut)
- Předehřát troubu na 180 °C
- Po dokynutí můžeme potřít vodou nebo máslem, aby měly matný povrch, nebo vejcem, aby byly lesklé. Případně i posypat semínky
- Péct asi 15-20 minut. Posledních pár minut můžeme zapnout horký vzduch, aby se housky trochu zabarvily