Burger housky

Domácí husky na domácí burgery.
Stačí na 6 housek. Dobré je péct je trochu dopředu, aby stihnuly vychladnout, před rozřezáním.

Suroviny

housky

  • 400 g hladké mouky (1/3 může být jiného druhu, jako žitná špaldová, celozrnná, …)
  • 240 ml mléka (případně 1/2 vody)
  • 1 vejce
  • 2 lžíce oleje (nebo rozpuštěného sádla nebo másla)
  • droždí
  • špetka soli

Na pomazání nebo ozdobení (není nutné)

  • rozšlehané vejce / rozpuštěné máslo / voda na pomazání
  • sezam / mák / jiná semínka na posypání

Postup 2 – s robotem a jen jednou mísou

  1. Pokud máme čerstvé droždí, tak v míse k robotu založit kvásek s trochou mléka
  2. V míse od robotu smíchat kvásek nebo sušené droždí, mléko (vodu), olej (máslo, sádlo), vejce a sůl
  3. Přidat část mouky a nechat hníst
  4. Postupně přidávat zbytek mouky a uhníst, až bude těsto hladké a nebude lepit (asi 10 minut)
  5. Nechat nakynout na dvojnásobný objem (asi hodinu)
  6. Na válu nebo umyté lince rozdělit na 6 stejných dílu a vytvarovat housky. Aby měly pěkný rovný hladký vršek, tak se mi osvědčilo, že těsto jakoby „zabalím“ do kuličky, tj. trochu jen v rukou natáhnu do stran a okraje složím doprostřed k sobě – ty budou spodní strana. Vršek je pak pěkně hladký
  7. Housky dát na plech vyložený pečícím papírem a nechat chvíli kynout (asi 30 minut)
  8. Předehřát troubu na 180 °C
  9. Po dokynutí můžeme potřít vodou nebo máslem, aby měly matný povrch, nebo vejcem, aby byly lesklé. Případně i posypat semínky
  10. Péct asi 15-20 minut. Posledních pár minut můžeme zapnout horký vzduch, aby se housky trochu zabarvily

Postup 1

  1. Pokud máme čerstvé droždí, tak založit kvásek s trochou mléka
  2. Smíchat sypké suroviny (400 g mouky, špetka soli a popř. sušené droždí)
  3. K sypkým surovinám přimíchat mléko (vodu), olej (máslo, sádlo), vejce, sůl a kvásek, pokud máme
  4. Uhníst, až bude těsto hladké a nebude lepit (asi 10 minut)
  5. Nechat nakynout na dvojnásobný objem (asi hodinu)
  6. Na válu nebo umyté lince rozdělit na 6 stejných dílu a vytvarovat housky. Aby měly pěkný rovný hladký vršek, tak se mi osvědčilo, že těsto jakoby „zabalím“ do kuličky, tj. trochu jen v rukou natáhnu do stran a okraje složím doprostřed k sobě – ty budou spodní strana. Vršek je pak pěkně hladký
  7. Housky dát na plech vyložený pečícím papírem a nechat chvíli kynout (asi 30 minut)
  8. Předehřát troubu na 180 °C
  9. Po dokynutí můžeme potřít vodou nebo máslem, aby měly matný povrch, nebo vejcem, aby byly lesklé. Případně i posypat semínky
  10. Péct asi 15-20 minut. Posledních pár minut můžeme zapnout horký vzduch, aby se housky trochu zabarvily
Publikováno
V rubrikách Recepty