Vaječňák který se nám povedl na Vánoce 2020.
Nedávali jsme do něj žádné z dalších případných ingrediencí.
Suroviny
- 250 ml Smetana (případně může být i víc)
- 250 g zahuštěného neslazeného mléka (asi 8% nebo 9%)
- 250 ml rumu
- 3 vanilkové cukry (dohromady 60 g)
- 6 žloutků
- případné ingredience dle chuti (vanilka, muškátový oříšek, skořice, …)
Postup
- Vyšlehat vanilkové cukry se žloutky
- Smetanu s mlékem smíchat a zahřát, ale nevařit (těsně před varem odstavit)
- Smíchat žloutky a mléka, a povařit, než zhoustnou. Ale pozor, aby nezcuckovatěly
- Odstavit (pokud zcuckovatěly, je možné rozmixovat tyčovým mixérem)
- Přimíchat rum
- Plnit do lahví (klidně přes cedník, aby tam nebyly cucky – ty dle potřeby a uvážení propasírovat)