Kvašená zelenina

Nakládaná a následně kvašená zelenina.

Suroviny

Zelenina

  • 1/2 dýně (hokaidó)
  • ~3 ks mrkev
  • 1 ks kedlubna
  • zelí (přiměřeně)
  • (květák, červená řepa, papričky…)

Nálev (na 1,5 l)

  • voda
  • 1,5 vrchovaté polévkové lžíce soli
  • bobkový list
  • nové koření
  • kmín
  • hořčičná semínka
  • zázvor (plátky klidně i se slupkou)

Postup

  1. Převařit nálev a nechat vystydnout
  2. Nastrouhat a nakrájet zeleninu
  3. Namačkat zeleninu do kvašáku
  4. Zalít vychladlým nálevem tak, aby veškerá zelenina byla ponořená, nálev při lití přecedit
  5. Stlačit vnitřní víko, zavřít vnější víko kvašáku a upevnit provázkem; případně ještě pod vnitřní víko vložit utěrku
  6. Až bude zelenina dost nakvašená (obvykle asi za 1 týden), tak přendat do sklenic a uchovávat v lednici

Publikováno
V rubrikách Recepty