Nakládaná a následně kvašená zelenina.
Suroviny
Zelenina
- 1/2 dýně (hokaidó)
- ~3 ks mrkev
- 1 ks kedlubna
- zelí (přiměřeně)
- (květák, červená řepa, papričky…)
Nálev (na 1,5 l)
- voda
- 1,5 vrchovaté polévkové lžíce soli
- bobkový list
- nové koření
- kmín
- hořčičná semínka
- zázvor (plátky klidně i se slupkou)
Postup
- Převařit nálev a nechat vystydnout
- Nastrouhat a nakrájet zeleninu
- Namačkat zeleninu do kvašáku
- Zalít vychladlým nálevem tak, aby veškerá zelenina byla ponořená, nálev při lití přecedit
- Stlačit vnitřní víko, zavřít vnější víko kvašáku a upevnit provázkem; případně ještě pod vnitřní víko vložit utěrku
- Až bude zelenina dost nakvašená (obvykle asi za 1 týden), tak přendat do sklenic a uchovávat v lednici