Čerstvé těstoviny

Těsto na čerstvé těstoviny pro jakoukoli příležitost. Dají se dělat komplet v robotu, tak nejsou náročné. Pokud jsou určeny k okamžitému vaření, tak ani není potřeba je moc posypávat a nenadělá se s tím nepořádek.

Jedné porci odpovídá množství těstovin asi ze 100 g mouky, na jednu porci do polévky je potřeba asi polovina těstovin, tj. z 50 g mouky.

Na jeden stojan na sušení těstovin se vejdou asi dvě várky (tj. těstoviny z 600 g mouky).

Pro jemnější těstoviny je lepší hladká mouka, čím hrubší mouka, tím více nabydou při vaření.
Čím více žloutků oproti bílkům je v těstu, tím jsou fajnovější. Naopak zbylé bílky se dají použít na obyčejné nudle.

Suroviny (2 porce přílohy)

  • 300 g mouky do těsta + další na posypání, aby se nelepila
  • 3 vajíčka
  • 3 lžíce olivového oleje
  • voda (na doplnění, aby bylo tekutých věcí – vajíčka + olivový olej + voda asi 165 ml)
  • špetka soli (možné vynechat, obzvlášť pro nudle na skladování)

Postup (komplet v robotu)

  1. Mouku a špetku soli dát do mísy a promíchat
  2. Robotu nasadit plochý šlehač a zapnout na rychlost 1 nebo 2
  3. Pomalu přilívat vajíčka a počkat až se celé těsto nespojí
  4. Vyměnit robotu plochý šlehač na hnětací hák a nechat promíchávat asi 5 minut na rychlosti 1/2 až 2
  5. Těsto nechat odpočinout 15 až 20 minut v zaklopené míse (případně v potravinové fólii)
  6. Nasadit rozvalovač těsta k robotu a nastavit výšku těsta 1
  7. Těsto rozdělit na 2 části, ty trochu zploštit, aby se vešly do rozvalovače těsta
    Je možné udělat celý proces s každou částí těsta postupně a nebo se všemi naráz; To se hodí obzvlášť pro okamžité vaření, aby byly nudle hotovy přibližně ve stejnou dobu a neslepovaly se k sobě, když nebudou moc podsypávány
  8. Na výšku těsta 1 nechat těsto rozválet dvakrát při dalších výškách stačí jen jednou; těsto se válí na rychlost 2
  9. Po proválení pomoučit těsto z obou stran, aby se nelepily; Toto nemusíme dělat, pokud budeme těstoviny hned vařit
    Na toto pomoučení můžeme použít polohrubou mouku
  10. Postupně snižovat výšku těsta na 3, 5 atd., než bude tenké dle potřeby
    Pro široké nudle na přílohu je tloušťka těsta 5 nebo 6, pro nudle do polévky stačí taky tloušťka 5 až 7
  11. Nakrájet plát těsta na požadovanou délku nudlí
  12. Vařit v osolené vodě asi 2 až 4 minuty, dle tloušťky nudlí
Publikováno
V rubrikách Recepty