Sekaná z Našeho masa.
Použili jsme kvalitní mleté maso a vyplatilo se.
Recept je na velké množství masa, tak nezapomenou upravit množství i jiných surovin.
Suroviny
- 1600 g mleté maso – dobré maso, mix hovězího a vepřového (měli jsme hovězí z Naše maso a vepřové z mangalice v poměru asi 3:2; v původním receptu je poměr hovězího k vepřovému 1:3)
- 150 ml mléka
- 100 g rohlíku nebo housky – nakrájené na malé kostičky
- 1 cibule – nakrájená najemno
- 2 stroužky česneku – drcené
- 2 vejce – prošlehaná
- koření
- sůl – 1 lopatku
- mletý pepř – jen špetku
- drcený kmín – více špetek
- majoránka – trochu více
Postup
- Troubu předehřejeme na 180 °C
- Mléko nalijeme do misky a namočíme v něm kostičky pečiva
- Mleté maso promícháme se všemi surovinami kromě housky a propracujte, dokud se nebude směs lepit na prsty
- Přidáme pečivo a ještě jednou pořádně promícháme
- Vytvarujeme dva válečky, se kterými ještě několikrát hoďte o prkýnko, aby se ze směsi dostal vzduch – toto asi není nezbytně nutné
- Navlhčenými dlaněmi uhladíme do podlouhlých šišek; můžeme je poté nechat v lednici alespoň minimálně půl dne odpočinout, aby se sekaná zatáhla a držela pohromadě
- Dáme šišky do pekáčku, lehce podlijeme vodou a pečeme 30 minut na 180°C a poté dalších 30 minut na 150°C; případně můžeme dát šišky na pečící papír a nepodlívat, sekaná sama pustí šťávu