Musaka

Naše oblíbená jednoduchá musaka s lilkem a bez brambor.

Suroviny

  • 500 g mletého masa – ideálně jehněčí, ale pečeme i s vepřovým nebo mixem vepřového a hovězího
  • 1 stroužek česnek
  • 1 cibule
  • 1 mrkev (lepší je trochu více, než méně)
  • 1 cuketa (lepší je trochu více, než méně)
  • 1 plechovka sekaných rajčat (případně rajský protlak)
  • 2 velká rajčata
  • 1 lilek (pokud jej bude více, tak nebude potřeba další příloha kvůli mastnějšímu masu)
  • 1 velký bílý jogurt
  • 2 vejce
  • 200 g sýr (čedar, mozzarella…)
  • olivový olej

Postup

Tento počet surovin je na náš skleněný pekáček.

  1. Najemno nakrájíme česnek a cibuli a osmahneme spolu s mletým masem.
  2. Nahrubo nastrouháme mrkev a cuketu, smícháme s rajčaty z plechovky, přidáme k mletému masu a vyvaříme všechnu tekutinu (může trvat i půl hodiny).
  3. Masovou směs poté dáme do pekáčku a necháme stranou.
  4. Lilek a rajčata nakrájíme na plátky a zbavíme vody. Rajčata osmahneme na pánvičce, na lilek můžeme použít dva postupy:
    1. Lilek nakrájíme na tenčí plátky, které postupně solíme a osmahneme na olivovém oleji, dokud plátky nezměknou. Při tomto postupu je potřeba více tuku.
    2. Lilek nakrájíme asi na centimetrové plátky, osolíme, dáme na plech(y) a pečeme asi 20 minut na 180 °C
  5. Plátky lilku a rajčat klademe na masovou směs.
  6. Dáme rozehřívat troubu na 200 °C.
  7. Ušleháme vejce s jogurtem a polijeme musaku.
  8. Dáme péct na 20 minut.
  9. Na závěr posypeme nastrouhaným sýrem a dáme dopéct na 10-15 minut.
  10. Můžeme podávat s trochou (celozrnných) těstovin, případně se salátem.
Publikováno
V rubrikách Recepty