Pálivé indické bezmasé zeleninové vindaloo, co dům dal. Ze zeleniny lze použít, co je zrovna k dispozici – základem je batáta, mrkev a hrášek.
Porce asi pro 4 osoby.
Suroviny
- 1 malá na kostičky nakrájená cibule ( lze i šalotka či jarní cibulka)
- 6 nadrobno nakrájených stroužků česneku
- 3 lžíce ghí
- 3 střední mrkve (lze i mražené) nakrájené na kolečka
- min. 100 g mražených zelených fazolových lusků
- min. 100 g mraženého hrášku
- 1 větší batáta
- 1 zelená/červená/žlutá paprika
- min. 100 g celeru (lze místo toho květák / brokolice / petržel / cuketa / lilek)
- 250 g červené čočky
- voda na podlití
- min. 1 plechovka kokosového mléka
- 1 konzerva krájených rajčat (protlak /passata)
- 1 chilli paprička
- kurkuma
- zázvor mletý
- indické kari
- koriandr
- skořice
- římský kmín
- kmínový olej
- hořčičné semínko mleté
- mletá sladká paprika
- bílý pepř
- sůl
- na dochucení worcester a sójová omáčka
Postup
- Na ghí zesklovatím cibulku, česnek a chilli papričku nakrájenou na kolečka.
- Připojím na kostky nakrájené mražené kousky zeleniny (zde hrášek, fazolky, mrkev). V mezičase promíchávám, aby se nepřipálilo.
- Přidám na kostky nakrájený zbytek zeleniny – batátu, celer, papriku.
- Přisypu vypláchnutou červenou čočku (slouží také k zahuštění).
- Podliju vodou, aby byla zelenina ponořená, přidám kokosové mléko a všechno koření.
- Přivedu k varu a pod pokličkou vařím cca 40 min.
- Poté přidám rajčatový protlak a dochutím worcesterem a sójovkou.
- Částečně rozmixuji ručním mixérem tak, aby některé kousky zeleniny zůstaly celé. Podáváme ideálně s džíra rýží.
Inspirováno na vlogu hanneton monde.